Despre cum am fost despagubit de Tarom, atunci cand au intarziat plecarea

In martie 2018 trebuia sa revin la Bucuresti de la Iasi, cu zborul Tarom RO706. Pe scurt, si nu comentez aici customer service-ul lor deficitiar, trebuia sa plec la 13:15 si am plecat cu chiu cu vai pe la 23:00. Motivatia vizibila si oficiala a fost cum ca a aparut o problema tehnica la aeronava.

In astfel de cazuri conform Uniunii Europene, link aici, pentru zborurile care intarzie mai mult de 3 ore companiile sunt obligate sa acorde despagubire. Valorile despagubirilor sunt 250 euro (zboruri pana la 1500km), 400 euro (zboruri intre 1500 si 3000km) si 600 de euro (zboruri peste 3000km).

Practic eu m-am incadrat in prima categorie si initial am solicitat un formular de despagubire de la companie. Dupa, stai sa vezi, ca câr, ca mâr, au scos unul dar cu mentiunea de a-l depune personal la Bucuresti sau prin posta. La o cautare sumara pe net si aducandu-mi aminte de experienta unui coleg cu o alta companie aeriana, am ales totusi sa ma orientez catre un tert, caci altfel riscam sa mai vad banii la sfantu’ asteapta (mai ales ca Tarom=stat).

Erau mai multe optiuni de terti care actionau si pe Romania, insa i-am ales pe cei de la Aireclaim, care percep 25% din suma obtinuta.

Iata care au fost pasii pana am primit banii in cont.

1. Completezi formularul online de pe site-ul lor. Te intreaba zborul, data, intarzierea si cateva date despre tine.

2. Am primit in cateva minute un mail cu un document de semnat electronic prin care esti de acord cu termenii si conditiile, etc. Este un fel de contract

3. Mi-au trimis apoi manual un email, la cateva minute, prin care ma rugau sa trimit carte de identitate, carte de imbarcare si daca ai facut alte cheltuieli in acest timp.

Toate cele 3 puncte s-au intamplat intr-o jumatate de ora de cand am deschis site-ul lor.

4. In cateva zile primesti un email prin care esti anuntat ca au notificat compania aeriana si ca poate dura zile, saptamani sau luni pana se va ajunge la o rezolutie.

5. In cazul meu la fix 45 de zile am primit mesaj ca s-a solutionat si ma roaga sa le trimit IBAN-ul unde Tarom sa vireze banii. In alte cazuri primesc ei banii de la companie si vireza catre tine.

6. Am avut banii in cont de la Tarom in alte 8 zile.

7. Le-am facut oamenilor transferul de 25% din suma, fee-ul lor.

Concluzie
Daca ii recomand? In mod cert, daca se va intampla ceva similar voi lucra din nou cu ei. Am avut niste experiente mai neplacute in trecut cu bagaje pierdute si in general companiile aeriene sunt setate in modul de a nu da nimic (doar sunt un business).

By |2018-08-15T15:22:28+00:00august 15th, 2018|aviatie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment